Gréckokatolíci v Prešove ráno slávili zmŕtvychvstanie Ježiša Krista

04.04.2010 Prešov

Prešov 4.apríla (TASR) – Stovky gréckokatolíckych veriacich dnes v skorých ranných hodinách prišli do Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa v Prešove, aby slávili zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.
Počas utierne vzkriesenia prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Slovenska Ján Babjak posvätili aj paschálne jedlá.
Arcibiskup veriacim povedal, že Veľká noc je pre každého kresťana tým najdôležitejším kľúčom, pretože je to podstata viery.
\"Keby nebolo vzkriesenia, márna by bola naša viera. Vzkriesenie Kristovo nám otvára nevídané perspektívy, vnáša nám radosť do tohto života, pretože Kristus je víťaz nad hriechom, nad smrťou, nad diablom a vlastne aj my ľudia môžeme žiť v tomto víťazstve, môžeme žiť bez hriechu v milosti Božej posväcujúcej už na tomto svete, \" uviedol pre TASR Babjak.
Všetkým ľuďom zaželal, aby tieto sviatky prežívali predovšetkým duchovne. Vzkriesenie Ježiša Krista, podľa Babjaka, ukazuje veriacim cestu k večnému cieľu, pretože prostredníctvom neho si môžu uvedomiť, kto ich stvoril a vykúpil.
Do chrámu prišlo o štvrtej hodine ráno množstvo veriacich, ktorí so sebou priniesli v košíkoch jedlá na posvätenie. Po prvý krát v tomto roku znovu zaznela pieseň v staroslovienčine, v ktorej sa spieva ako Kristus slávne vstal z mŕtvych.
Sviatočné obrady prebiehajú už od štvrtka, kedy si pripomenuli ustanovenia sviatosti kňazstva a eucharistie. Liturgickému sláveniu predchádzalo posvätenie antimenzionov. Ide o ilustrované plátno so všitými relikviami svätých, na ktorom sa slávi svätá liturgia. Arcibiskup posvätil aj myro – olej a záver slávenia tradične patril obradu umývania nôh, podľa príkladu Ježiša Krista.
Na Veľký piatok boli obrady venované pamiatke umučeného a ukrižovaného Krista. V sobotu večer sa uskutočnila liturgia sv. Bazila Veľkého s večierňou a následne sa konal aj krst, ktorý prijali dvaja muži a dve ženy.
Veľkonočné obrady dnes pokračovali spomínanou rannou utierňou vzkriesenia, za ktorou budú nasledovať ďalšie sväté bohoslužby a Veľká večiereň.
 

Vyberte región